EERST DE BIERFIRMA…

Na een tiental jaren continu bezig te zijn geweest met specialere bieren – bier festivals bezoeken, proeverijen en allerhande organiseren – was het tijd om zelf aan het brouwen te slagen. Met een vriendengroep zijn we van start gegaan met een amateurinstallatie op hobbyniveau. Na enige tijd en groeiende ervaringen werd er getwijfeld om een bierfirma op te richten, uiteindelijk heeft Craft Beers Hoppug in mei 2018 het levenslicht gezien.

In 2018 werd er van gestart gegaan met een eerste bier, de Free Bird Session IPA. Door het succes volgden in 2019 in sneltempo bieren waarvan de recepten al op punt stonden. Zo was er de Milk Stout, de Caramel Infused Milk Stout, de Embrace The Haze (samen met ‘t Duo), de Sour Cider (met appels van Helsen Fruit) en de Oaked Milk Stout.

Als merknaam werd er gekozen voor Free Bird, oftewel Vrije Vogel. Alle bieren van Craft Beers Hoppug worden verenigd onder deze merknaam, uitgezonderd de bieren die voortvloeiden uit een samenwerking.

DAN DE BROUWERIJ

Wegens de nood aan flexibiliteit en de goesting om de productie in eigen beheer te doen, is er zeer lang nagedacht geweest om een eigen brouwerij te starten.

De voordelen zijn immens, maar ook de nadelen zijn niet min. Zo heb je flexibiliteit, versere bieren, minder focus op verkoop. Daar tegenover staat dat de investeringen niet van de poes zijn en dat de bierwereld langzamerhand toch wel aan het verzadigd geraken is.

Persoonlijk merken wij bij de consument een drang naar het ‘nieuwe’. Al is deze drang de laatste jaren aan het afnemen, mede omdat andere brouwerijen dikwijls gebonden zijn aan zware investeringen en daardoor misschien wel eens een bier op de markt brengen dat beter in de goot had verdwenen in plaats van op de schappen van de bierhandel…

Met Brouwerij Hoppug starten wij zonder zware vaste kosten en kunnen we hierdoor een zekere garantie bieden dat wat de brouwerij verlaat, voldoet aan onze eigen kwaliteitseisen.

DE BOOMGAARD

Momenteel worden onze ciders geproduceerd met lokaal geteelde appels van Helsen Fruit. In Helsen Fruit hebben we een geschikte en flexibele partner gevonden in de zoektocht naar de juiste grondstof voor cider.

Daarnaast hebben we een eigen kleine boomgaard met enkele appelbomen. Deze zijn eind 2019 aangeplant en zodoende is het nog even wachten op de eerste oogst hiervan.

Enkele van onze variëteiten:

  • Reine Des Reinettes
  • Keuleman
  • Schone van Boskoop
  • Gloster
  • Cox’s Orange Pippin
  • Pomme d’Or
  • Yarlington Mill (najaar 2020)
  • Marie Mesnard (najaar 2020)

Naast ciders met gekende gisten wordt er tevens gebruik gemaakt van gisten die rechtstreeks van de geplukte appels komen, zo wordt een spontane gisting bekomen.

DRINK UIT HET HOPPUG GLAS

Een modern glas voor echt ambachtelijk bierplezier. De sensorisch doordachte vorm met de elegante bocht als visueel hulpmiddel en de veelzijdigheid voor gevarieerde bierstijlen zorgen voor functionele aantrekkingskracht en dus toegevoegde waarde voor elke gelegenheid.

In 2017 heeft dit glas de Reddot Design Award gewonnen.

Om onze cider te degusteren raden wij een degustatie of een wijnglas aan.